Josevanrosmalen.nl
Home » Sprookjes » Alles voor het volk

Alles voor het volk

 

Er was eens een volk dat wist wat goed voor haar was. Het volk verbouwde rogge en tarwe, hoedde koeien en geiten, breide wollen sokken en maakte kasten van hout.

Ieder deed zijn best en kreeg wat hij nodig had. Toen kwam er een koning die wist wat goed voor het volk was. Hij hoorde van het volk dat wist wat goed voor zichzelf was en ging er naar toe. Hij zei niet ik ben een koning, maar ik ben een van jullie, samen moeten wij het land opbouwen, ik zorg voor de wijn. En daarvoor kreeg hij sokken, melk en brood. Maar na verloop van tijd wilde hij meer sokken en meer brood en het volk wilde niet meer van de wijn af. Zo wordt het een chaos zei de koning, dit volk heeft iemand nodig die alles regelt en ik ben bereid om jullie koning te zijn. De Rioja en de Beaujolais hadden hun uitwerking niet gemist, het volk wilde een koning.

Toen de koning eenmaal koning was, werd de wijn schaarser en duurder, want aan het hof was veel wijn nodig. Het volk leverde wollen sokken en brood in en morde blootvoets en met rammelende maag, maar toch nog heel lang in stilte. Totdat er onder het volk een jongeman opstond en zei ‘deze koning deugt niet, dit land heeft een andere leider nodig’ Andere jonge mannen en vrouwen steunden de jonge man; zij stopten vergif in het brood dat naar het koninklijk paleis ging en de koning ging dood. De jonge man zei dat alles anders zou worden, hij zou voortaan opkomen voor het volk. Maar de wijn bleef schaars en duur voor het volk dat wist wat goed voor haar was!

 

© José van Rosmalen, 2013