Josevanrosmalen.nl
Home » columns- persoonlijk » Mensen die helpen

Mensen die helpen

 

Op een zondagmiddag in juli maakte ik een fietstocht. Ik reed langs de IJssel tot aan Nieuwerkerk en ging daar vanaf de dijk naar beneden, het Hitlandbos in. Iets verderop gebeurde het. Ineens werd het zwart voor mijn ogen en ik voelde dat ik ging vallen.

Seconden of minuten later kwam ik bij, ik weet niet precies hoe lang ik daar zo gelegen heb. Er stond een man die me aansprak. Hij vroeg wie ik was. Hij belde 112 en daarna mijn vrouw. Mijn hoofd bloedde. Ik voelde hevige pijn aan mijn rechterschouder. Ik was wel meteen weer helder, ik wist dat het zondagmiddag was en ook hoe het pad heette.

Ik hoorde in de verte de sirene van de naderende ambulance. Twee broeders stapten uit. Uit een andere auto kwamen twee politievrouwen. Ik lag op mijn rug op de grond, naast het fietspad, de fiets lag links van me. Ik was in het gras terecht gekomen.

Met de ambulance werd ik naar het IJsselland ziekenhuis gebracht. De politievrouwen brachten mijn fiets thuis.

Ik werd in het ziekenhuis onderzocht en verbleef twee dagen op de afdeling hartbewaking. Toen mocht ik weer naar huis. Mijn rechterarm kon ik nog niet belasten.

Nu, ruim zes weken later is de pijn uit de schouder bijna verdwenen, maar ik voel het nog wel. Het was dus wel een heftige klap.

Het is me achteraf duidelijk geworden dat de plotselinge duizeling en de val veroorzaakt waren door een te lage bloeddruk. Je krijgt daardoor te weinig zuurstof in je hoofd.

Als je valt en even bewusteloos bent, verkeer je in een toestand van totale afhankelijkheid van andere mensen. Je bent zeer kwetsbaar. Ik ben toen door verschillende mensen goed geholpen. Allereerst door de man die snel 112 belde en mijn vrouw waarschuwde. Later heb ik begrepen dat hij een EHBO cursus had gevolgd. Vervolgens door de ambulancebroeders en de politievrouwen, die zorg droegen voor mij en mijn fiets. Tenslotte door de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis die mij onderzochten en verpleegden. Het gebruik van medicijnen voor mijn hart werd aangepast, waardoor het opnieuw optreden van een te lage bloeddruk nu moet worden voorkomen.

De zomer van 2014 is in veel opzichten getekend door ellende en geweld. De vliegramp in Oekraïne, de uitzichtloze oorlog tussen Israel en Gaza, gruwelijke terreur door de beweging die zich Islamitische Staat noemt. Het is nieuws waar je niet vrolijk van wordt. Sommige dingen zijn zelfs nauwelijks te bevatten. Hoe kunnen mensen dit doen?

Tegenover al dit kwaad staat steeds ook weer menselijke goedheid. Er zijn mensen die als arts of verpleegster het ebolavirus trotseren om anderen te helpen. Er zijn gelukkig ook mensen die iemand die een fietsongeluk krijgt op een goede wijze helpen. Ik heb dat aan den lijve ondervonden.

Tussen al het nieuws van kwaad en ellende, verdient ook het goede aandacht. Elke keer weer hoop je dat het goede overwint. Mensen die helpen, helpen het goede overwinnen!


© José van Rosmalen, 2014

zie ook http://www.wij-rotterdam.nl/mensen-die-helpen/