Josevanrosmalen.nl

Impressies en herinneringen

 

Ik ben geboren in 1947. Mijn vroegste herinneringen gaan terug tot het begin van de jaren vijftig van de 20e eeuw. Ik heb de tweede helft van die eeuw meegemaakt en ik maak in ieder geval een stuk van de 21e eeuw mee. In die periode is er veel veranderd. In 1950 had je nog nauwelijks televisie, laat staan computers, mobiele telefoons en andere moderne communicatiemiddelen. Nederland kende zuilen, de Katholieke, de socialistische, de Protestant Christelijke en wellicht nog een meer liberale 'zuil'. De politieke partijen hadden hun vaste aanhang. Als kind van katholieke ouders werd ik gevormd door instellingen binnen de katholieke zuil. Natuurlijk realiseer je je dat als kind niet; een kind accepteert de wereld zoals die zich aandient. 

Ik ben opgegroeid als enig kind van mijn ouders. Om mij heen, in de buurt en de familie had je juist veel grote gezinnen, soms wel met elf kinderen. Enige kinderen krijgen vaak veel aandacht van hun ouders, misschien zelfs een overdosis en zij hebben binnen het gezin geen broertjes of zusjes om mee te spelen of ruzie mee te maken. Zij moeten daarom leren hun eigen koers te bepalen en soms alleen dingen ondernemen. 

 

Van jongs af aan heb ik te maken met een lichamelijke beperking, een erfelijke spierziekte. De eerste symptomen werden zichtbaar rond mijn zesde jaar. De ernst van die beperking is in de loop van mijn leven toegenomen. 

 

Mijn impressies en herinneringen zijn verbonden met het Nederland van 1950 tot nu, met het gezin waar ik uit kom, met mijn lichamelijke handicap en natuurlijk met mijn persoon. 

Een he