Josevanrosmalen.nl

Gezichtsverlies

 

Zeg, hoeveel vrienden heb jij eigenlijk? Drie, vijf, zeven? Neen wel honderden? Zo, dan ben je vast een gelukkig mens! Wat voor vrienden zijn het dan allemaal? Facebookvrienden natuurlijk, zoveel mensen willen nu vriend met me worden. Peter Jansen wilde me gisteren nog toevoegen. Ken je Peter Jansen dan? Neen, ik heb nog nooit een Peter Jansen gesproken, ook al moeten er in Nederland honderden van rondlopen. Je hebt dus vriendschap en vriendschap, bij Facebook is vriendschap vaak alleen maar een illusie ( met dank aan Henk Westbroek!).

Facebook is een bedrijf dat geld wil verdienen aan onze contacten en de reclame die we via Facebook tot ons nemen, bijvoorbeeld omdat we klikken op de ‘ik vind dit leuk’ button. Een paar maanden geleden is Facebook begonnen met aandelen uit te geven. Ik zou die aandelen nooit kopen, omdat het product van Facebook mij te vaag is. Toch hebben de grootste Nederlandse pensioenfondsen er geld in gestoken. Geen miljarden maar toch tientallen miljoenen. In de afgelopen maanden zijn de Facebook-aandelen in waarde gehalveerd, geen beste investering dus. De pensioenfondsen hebben  letterlijk gezichtsverlies geleden! Moet je nou een groot econoom zijn om in te zien dat Facebook geen kip is die gouden eieren legt, zoals ruim tien jaar geleden veel mensen het sprookje van Nina Brink geloofden. World online, veel gespin, weinig wol! Toch zijn mensen elke keer weer goedgelovig, zeker als ze dromen om snel rijk te worden. Van pensioenfondsen mag je verwachten dat ze niet naïef zijn, veel mensen zijn voor hun oude dag immers van deze fondsen afhankelijk.

Ik heb nu zelf maar een bedrijf opgericht om snel rijk te worden,  ‘Fried Air Productions’. Ik ga natuurlijk binnenkort naar de aandelenbeurs. Al voor honderd euro kun je straks een FAP-aandeel kopen. Als er tienduizend over de toonbank gaan ben ik toch al mooi miljonair. Ja, natuurlijk krijgt u er wat voor terug. De naam Fried Air productions zegt het eigenlijk al, gebakken lucht! Natuurlijk wil ik niet later horen dat iemand zich bekocht heeft gevoeld, want in de prospectus had u het al meteen kunnen lezen: ‘Het doel van Fried Air productions is het maken en verkopen van gebakken lucht’. De keizer draagt geen kleren zei het kleine kind. Veel volwassenen trappen er toch elke keer weer in en lijden daardoor gezichtsverlies!

 

©  José van Rosmalen 2012

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 4 sterren
1 stem