Josevanrosmalen.nl

Joekie

 

Joekie Broedelet was een actrice. Ze speelde toneel van de jaren dertig tot het eind van de jaren tachtig van de afgelopen eeuw. Onder meer was ze vele jaren een lieve oma in Sesamstraat. Joekie was de moeder van Remco Campert en ze is  getrouwd geweest met de dichter Jan Campert. Hij is vooral beroemd gebleven om zijn gedicht, ‘het lied der achttien doden’ over de Duitse terreur, waardoor hij zelf ook zou worden geveld.

Begin jaren tachtig speelde zij mee in een beroemde scene van Kees van Kooten en Wim de Bie , die als het Haagse duo Jacobse en Van Es mensen probeerden te belazeren. Ze kwamen de tuin van een oude dame wel even ‘winterklaar’ maken. Ze hadden geen dag later moeten komen, want de tuin werd bedorven door ‘scheurgras’. Tedje van Es strooide basterdsuiker over het gras om de tuin te ‘beschermen’, terwijl Jacobse vanuit een leunstoel in de serre toekeek.  Tenslotte namen ze een paar struiken mee die ze verderop in de straat verpatsten.  De tuin kon er weer helemaal tegen! 

Als nu iemand het heeft over het winterklaar maken van de tuin moet ik altijd aan die oplichterstruc denken. Ik ben daar zelf ook een keer ingetrapt, toen ik samen met mijn vrouw ons eerste koophuis betrok. Er kwamen twee mannen langs die zeiden dat ze wel even voor een mooi gazon konden zorgen. Dat zou een paar tientjes kosten, zo suggereerden zij. Na een uurtje