Josevanrosmalen.nl

De meidenkiet

Als katholieke jongen in het katholieke Brabant ging ik in de jaren vijftig naar de katholieke lagere school. Vanzelfsprekend natuurlijk. Even vanzelfsprekend was het dat je met alleen jongens in de klas zat. De meisjesschool was honderd meter verderop en dat was een andere wereld. Ik herinner me dat klasgenootjes van mij het hadden over de ‘meidenkiet’. Meidenkiet is geen bestaand Nederlands woord, maar ik denk dat kiet een Brabantse vervorming is van het woord keet. Meiden waren in ieder geval van een andere planeet. Het schoolvriendje dat het woord het liefst gebruikte had overigens acht zusjes en hij was de enige jongen in het gezin. Grote gezinnen en grote schoolklassen had je toen. In de tweede klas van de lagere school zat ik met 56 jongens in de klas en het waren zeker niet allemaal makkelijke jongens. Zelf was ik als enig kind van mijn ouders alleen al daarom een uitzondering.

Die streng doorgevoerde scheiding der seksen was eigenlijk een vorm van apartheid, om maar een beladen term te gebruiken. De scheiding bevorderde in ieder geval niet het op natuurlijke wijze leren kennen van leden van de andere sekse. De school moet je leren rekenen en je taal goed te gebruiken, de school biedt kinderen ook rolmodellen voor het latere leven: samenwerken, gezag aanvaarden, een dag- en weekritme ervaren en ook hoe je het beste met andere mensen kunt omgaan. Ik vind het dan ook een enorme vooruitgang dat nu de Nederlandse kinderen naar een school voor jongens en meisjes gaan en niet meer in aparte gebouwen zitten. Wat ruim vijftig jaar geleden vanzelfsprekend was, is dat gelukkig niet meer. Mensen moeten elkaar niet letterlijk of figuurlijk in de hoek zetten en dat kun  je maar beter van jongs af aan leren. Wat mij betreft mogen ook de katholieke , de protestantse of de openbare scholen verdwijnen. Nederland is het enige land dat deze verzuiling kent. Het is een politiek taboe om dat te veranderen. Vrijheid van onderwijs heet dat, maar kinderen kunnen maar beter van jongs af aan kennis maken met andere seksen of religies!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Dim van Roosmalen
3 jaar geleden

José , de meidenkiet heeft een iets andere betekenis dan jij in gedachte had., 'kiet' staat in Den Bosch (Orthen) voor huis, of een gebouw.Dus de meidenkiet is gewoon een gebouw voor meisjes !

Rating: 4 sterren
1 stem