Josevanrosmalen.nl

Slauerhoff, de romanticus

 

 

In de periode tussen de Eerste en Tweede wereldoorlog  had Nederland een generatie van schrijvers en dichters, waarvan vier van de belangrijkste niet oud werden. Ik heb het over Hendrik Marsman,  Eddy Du Perron, Menno Ter Braak en Jan Slauerhoff. Daaraan kun je ook nog Jan Campert toevoegen. Al deze mannen stierven rond hun veertigste jaar. Simon Vestdijk is van de generatie literaire hoogvliegers die rond het jaar 1900 werden geboren de enige die ook na de Tweede Wereldoorlog aan zijn omvangrijke oeuvre kon blijven werken.

De romantische dichter Jan Slauerhoff spreekt nog altijd zeer tot de verbeelding en inspireert veel dichters van nu. Hij bereisde als scheepsarts een groot deel van de wereld en voelde zich overal en nergens thuis. Nederland was niet de plek waar hij wilde wonen en leven, maar het reizen maakte hem ook niet gelukkig. Hij was een rusteloze ziel, een charmeur met veel relaties die meestal stukliepen. Hij maakte ook de nodige ruzies en wist mensen van zich te vervreemden. Zijn kracht toonde hij in zijn literaire werk, vooral in zijn gedichten.

In een manifestatie in Utrecht is in november 2012 ( Festival literaire meesters) uitgebreid stilgestaan bij het leven en werk van Slauerhoff. Veel dichters brach