Josevanrosmalen.nl

De waarheid liegen

 

Ik ben mijn leven lang gefascineerd door schrijven en schrijvers. Schrijvers openen deuren naar de diepste waarheid en liegen ook vaak alsof het gedrukt staat. De schrijver is een tweekoppig monster, oprecht en leugenachtig tegelijk, een fantast die denkt dat hij de waarheid in pacht heeft, een behaagzieke charmeur die je weet in te palmen.
Toen ik een kleine jongen was kwam er bij ons thuis regelmatig een schrijfster over de vloer, een chaotische vrouw die altijd vol verhalen zat. Ze leefde in chronische armoede, want haar boeken werden nauwelijks verkocht. Mijn moeder zei, dat ze een heleboel verzon, terwijl het allemaal klonk alsof het echt gebeurd was. Voor mij bracht ze juist daarom de magie van het schrijverschap met zich mee.
Inmiddels weet ik dat schrijvers vaak waarheid en fantasie met elkaar vermengen en dat de verbeelding regelmatig met hen op de loop gaat. Neem Boudewijn Büch. Hij beweerde dat hij diverse universitaire studies had gedaan en hij schreef het boek ‘de kleine blonde dood’ over zijn zoontje dat op jonge leeftijd overleed. In werkelijkheid heeft Boudewijn na een paar jaar gymnasium een Mulo-diploma gehaald en heeft hij nooit kinderen