Josevanrosmalen.nl

Een oase in Rotterdam

Ik maak regelmatig fietstochtjes in Rotterdam en omgeving. Deze week reed ik vanaf mijn huis in Capelle aan den IJssel door Kralingseveer naar de Van Brienenoordbrug. Ik reed de brug over en kwam vlakbij het Feijenoord stadion de weg tegen naar het Van Brienenoordeiland, een natuurgebied van 19 hectaren groot, midden in de Maas. Ik was nog nooit op het eiland geweest. Je komt er via een brug met wildroosters. De Schotse Hooglanders die er grazen mogen immers niet kunnen ontsnappen. De toegang tot het eiland is dus niet rolstoelvriendelijk, maar je kunt er wel met de auto op komen en met mijn fiets lukte het ook wel. Er is een verharde weg die van west naar oost loopt, tot aan het volkstuincomplex dat aan de oostzijde, vlakbij de van Brienenoordbrug ligt. Behalve het kleine volkstuincomplex met een verenigingsgebouw staan er op het eiland geen gebouwen. Het is een kleine oase met een weelderige natuur. Je hebt er aan de rand bovendien een geweldig uitzicht op de Rotterdamse skyline.

Het eiland wordt beheerd door de Stichting Het Zuid Hollands Landschap. Het eiland ontstond in het begin van de negentiende eeuw door het aanspoelen van slib op een zandplaat. Baron van Brienen kocht het eiland in 1847 om er op zalm te kunnen vissen. Aan die baron ontlenen het eiland en de brug hun naam. In de negentiende eeuw werd er veel zalm gevangen; de grootse zalmafslag in Nederland lag toen in Kralingseveer. Het restaurant het Zalmhuis herinnert hier nog aan. In 1904 werd het eiland onderdeel van de gemeente Rotterdam. In de jaren dertig kwamen hier de clubhuizen de Arend en Zeemeeuw voor de jeugd van Rotterdam Zuid. Het eiland was tot de Tweede Wereldoorlog bebost. De Duitsers rooiden het bos en gebruikten de boomstammen om het landen van vliegtuigen te verhinderen. In de Hongerwinter verdween de rest van het bos om gestookt te worden.

Sinds 1943 zijn er volkstuinen op het eiland. Op het westelijk deel van het eiland zijn in de jaren zestig de tunnelelementen voor de riviertunnel van de Rotterdamse metro gebouwd. Op de oostpunt van het eiland staan sinds 1965 drie pijlers van de Van Brienenoordbrug. Na 1945 werd er op het eiland en in de omgeving met jaknikkers naar aardolie geboord. De olie werd naar de raffinaderijen in Pernis vervoerd.

Er zijn in de loop der jaren diverse pogingen gedaan om op het eiland te bouwen. Zo had de gemeente Rotterdam het plan er een groot hotel en conferentieoord te bouwen. Tot nog toe is er niks van die plannen terecht gekomen. De volkstuinders en bewoners van IJsselmonde houden ‘hun’ eiland het liefste groen en nog steeds met succes.

Sinds 2000 grazen er Schotse Hooglanders op het eiland om de natuurlijke ontwikkeling van het landschap te bevorderen. Dit was een gemeenschappelijk project van de gemeente Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds. Sinds 2003 wordt het Eiland van Brienenoord beheerd door het Zuid Hollands Landschap. Het eiland is nu een lusthof voor planten en dieren en voor mensen die van natuur in de stad houden.

Het eiland is ook een trouwlocatie. Je kunt elkaar het jawoord geven op een eiland in de Maas, onder de Brienenoordbrug. Een prachtige plek om een brug tussen mensen te slaan!

Het eiland is nu niet erg geschikt voor mensen die minder goed kunnen lopen. Naast de verharde weg zijn er geen makkelijk begaanbare voetpaden. Ik ben benieuwd of daar wat aan verbeterd zou kunnen worden. Of moet dan eerst dat dure hotel er komen?

 

Op de website vind je meer informatie over het eiland en er staat ook een interview van TV Rijnmond op met de boswachter.

 

c.  José van Rosmalen

 

Reactie plaatsen

Reacties

E.j.vanHarenLupgens
9 jaar geleden

Ik vond het interessant om te lezen ,woon er vlak bij.In mijn kindertijd speelde ik daar met de Arent.het clubhuis staat er nog .Het bruggetje was er toen niet we gingen met een bootje over.Toen ik 16 jaar geleden weer kwam moest ik lachen ,in mijn herinnering maakten we een grote boottocht.Vind het heerlijk om te lopen ;nu met een stok.

Rating: 5 sterren
1 stem