Josevanrosmalen.nl

Spelen met spellen

 

Ik besteed deze maanden veel aandacht aan taal, niet alleen door zelf te lezen en te schrijven, maar vooral ook door teksten van anderen kritisch te lezen en waar mogelijk te helpen verbeteren. Het is natuurlijk niet de bedoeling om daarbij een muggenzifter ( jawel, met een tussen- n!) te worden, laat staan een mierenneuker. Want wie heeft er nou wel eens één mug gezift of één mier… het hof gemaakt, ja lezer, ik ben nog ouderwets opgevoed en kies hier voor een kuise formulering.

Pas kwam ik in een verhaal tegen: gedachtensprongen en gedachtenkronkels. Dat lijkt correct, want mensen hebben doorgaans meerdere gedachten, althans dat wens ik ze toe. Maar toen ik de woorden opzocht bleken het toch gedachtekronkels en gedachtesprongen te moeten zijn. Daarentegen is het weer pannenkoek, hondenhok en bessensap. Als kind at ik echter nog pannekoeken en griesmeel met bessesap. En zonder die n was het minstens zo lekker!
Wel een beetje gedoe allemaal met onze taal, soms moet je zelfs iets onjuist spellen om het goed te doen. Ik geef een voorbeeld. Eén van de Nederlandse provincies is Overijssel, met een dubbele s. Dat is ook de officiële spelling. Nu is er in Rotterdam een straat die de Overijselsestraat heet, dus met één s. Waarschijnlijk heeft ooit een ambtenaar van de straatnamencommissie niet zo