Josevanrosmalen.nl

Een Rotterdamse filmpionier

 

Op 14 mei 1886 werd Abraham Tuschinski in Polen geboren. Hij kwam in Nederland terecht en ging als achttienjarige jongeman  in 1904 in Rotterdam wonen.  Zijn naam leeft nog altijd voort in de Amsterdamse Tuschinski bioscoop. Toch was hij vooral een Rotterdamse ondernemer. Hij vestigde in het vooroorlogse Rotterdam maar liefst acht bioscopen, waarvan het Grand Theater de beroemdste was. Andere bekende bioscoopnamen waren Thalia, Scala, Olympia en Cinema Royal. Zijn handelsmerk was dat de bioscopen er tiptop uitzagen en prachtig waren ingericht.

In die jaren waren bioscopen de enige plek waar mensen bewegende beelden konden zien. De tv bestond nog niet. Dat maakte het bioscoopbezoek populair. Je kon, als je niet veel te besteden had op goedkope plaatsen gaan zitten, wel met het nadeel dat je dan erg dichtbij het filmdoek zat. Maar je was een avondje uit!  Bij de stomme films zonder geluid  speelde  vaak een klein orkest mee. Dat was al een attractie op zich. Later kwamen de sprekende films!

Tuschinski was meer dan een bioscoopbaas.  Hij wilde ook zijn sociale hart tonen. Hij nam het initiatief tot het Bio-vakantieoord, dat in 1927 werd opgericht. Tot in de jaren negentig werd daarvoor in bioscopen gecollecteerd. De iets ouderen herinneren zich dat