Josevanrosmalen.nl

Scheef wonen

 

Scheef wonen wil niet zeggen, dat je in de toren van Pisa woont.  Bij scheef wonen gaat het  om mensen die in een in verhouding tot hun inkomen  goedkope huurwoning wonen.  Als zij meer dan € 43.000 per jaar verdienen, gaan zij de komende jaren flink meer huur betalen. Het Kabinet wil zo mensen prikkelen om een huis te kopen. En natuurlijk wil het Kabinet geld zien. Is dit verstandig of gewoon mensen pesten?

Feit is dat de woningmarkt in Nederland niet goed functioneert, terwijl de overheid er door de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidies heel veel geld inpompt. Het geld van de overheid is van ons allemaal. De kwaal wordt niet verholpen door de middelen die worden ingezet.  Een slecht functionerende arts of advocaat kan uit zijn ambt worden gezet, als hij het te bont maakt, maar als de overheid geld dumpt in een bodemloze put, dan heet het volkshuisvestingsbeleid.

Mijn idee is dat niet zozeer mensen scheef wonen, maar dat het beleid scheef is. Met minder beleid en minder overheidsbemoeienis kun je waarschijnlijk meer bereiken. Het beleid moet worden rechtgetrokken. Minder hypotheekrenteaftrek, minder huursubsidie, meer kansen voor starters, meer mogelijkheden voor ouderen om vanuit een eengezinswoning naar een geschikt appartement te verhuizen. Ik ken diverse oudere mensen die moeizaam lopen en voor wie de trap naar de slaapkamer een horde is, die ze maar één keer per dag nemen. Het is voor hen vaak lastig om afstand te nemen van het vertrouwde huis en de vertrouwde buurt. Doordat hun huis nu minder goed verkoopbaar is, ontbreekt ook de financiële prikkel.

Ik vermoed dat de woningmarkt zich de komende jaren zelf uit het slop gaat trekken.  Dat gebeurt nu al in de Verenigde Staten, waar de woningmarkt zich herstelt. Ook hier kan het gebeuren dat die markt zich na jaren van relatieve stilstand juist extra ontpopt.

Bij een goede woningmarkt zullen mensen niet meer het gevoel hebben om door de overheid te worden gepest. Het begrip scheef wonen is dan alleen nog maar van toepassing op die beroemde toren in Pisa. Ik zou daar wel eens een nachtje willen slapen!

 

 

© José van Rosmalen, 2013

zie ook: http://www.thecolumnbattle.nl/