Josevanrosmalen.nl

Beeldvorming over mensen met een handicap

 

Ik begin deze inleiding met een stukje uit het Rotterdams dag­blad van 16 april 1996, onder de kop 'Gehandicapten genieten van Opzoomerkermis.

'Prachtig wat een uitzicht'. De verstandelijk gehandicapte Dini van Hoog is zichtbaar onder de indruk als het reuzenrad zijn hoogste punt bereikt en ze een indrukwekkend uitzicht over de Nieuwe Maas heeft. 'Dat wil ik ieder jaar wel', roept ze enthousiast.

Dini is een van de ruim honderd gehandicapten die de kermis op de Mullerpier bezoekt. Op initiatief van opzoomeraar R. Frie­drich en wijkagent D. de Groot was het terrein gistermiddag gereserveerd voor gehandicapten uit de regio. In het kader van de Opzoomergedachte 'Doe iets voor een ander' zijn zo'n veer­tig vrijwilligers opgetrommeld om hen te begeleiden.

De wijkagent is in zijn element. Vanaf het zonovergoten plein kijkt hij naar de rolstoelen die hem links en rechts voorbij schieten. 'De kermis is een succes', stelt hij tevreden vast. 'De mensen vinden het prachtig'. Ik zit nu zes jaar in het kermisteam, maa