Josevanrosmalen.nl

De Kuip

 

Ik kan er niet rouwig over zijn dat de dure nieuwbouwplannen voor een nieuw Feyenoord-stadion voorlopig zijn afgeblazen. Het lijkt me moeilijk uit te leggen om als gemeente  grote financiële risico’s te nemen, terwijl er tegelijkertijd flink bezuinigd wordt. Natuurlijk is er niks mis met grote ambities, maar zoek dan wel naar goede en niet al te dure oplossingen. Zo is er een hoogleraar uit Delft met het lumineuze idee gekomen om de bestaande Kuip groter te maken door de bodem met vier meter te verlagen. Dat zou geen 400 miljoen maar dertig miljoen kosten en je handhaaft daarbij ook de bestaande Kuip. Deze en andere minder dure varianten zijn onvoldoende onderzocht.

In het algemeen moeten we in Nederland wat verstandiger omspringen met grootschalige projecten. Ik noem de Hogesnelheidslijn die vele miljarden heeft gekost en naar verhouding weinig oplevert. Ik denk ook aan het miljoenenverlies toen een woningbouwcorporatie het schip ‘de Rotterdam’ kocht. Uiteindelijk betalen dan anderen het gelag, zoals de huurders van woningen. Vooral in de jaren negentig en het begin van deze eeuw leek het allemaal niet op te kunnen,  de kantoren werden groter, de managers gingen meer verdienen, alles moest mooier en luxer. Wie niet meedeed of mee kon doen leek een loser. Sinds de bankencrisis geloven veel mensen niet meer in de heilsboodschappen van de vooruitgangsprofeten die ‘vernieuwing’ preken, maar vooral goed voor zichzelf zorgen.

Nu moeten we ook weer niet in het stereotype vervallen dat er aan de ene kant een paar zakkenvullers zijn en aan de andere kant alleen maar vele goedwillende mensen die hun slachtoffer zijn. We varen immers uiteindelijk allemaal in hetzelfde bootje en we hebben allemaal een stem en de mogelijkheid daar iets mee te doen. Zo is er dat gemeenteraadslid van D 66, Salima Belhaj, die aan de rem ging hangen bij de Feyenoordplannen. Dat werd haar niet door iedereen in dank afgenomen, maar zij heeft wel de bal aan het rollen gebracht, om maar even in voetbaltermen te blijven. Dat is de kracht van de democratie. Neen durven zeggen, als je ervan overtuigd bent dat iets niet helemaal klopt. Het bestuur van Feyenoord heeft nu  zijn doel voorbij geschoten. Er zal ongetwijfeld ooit een nieuw plan komen, maar dan hopelijk een plan waarvoor niet de gemeenschap opdraait en waarbij niet het prestige vooropstaat. De tijd dat mensen in de praatjes van ijdele bestuurders trapten is echt voorbij!

 

© José van Rosmalen, 2013