Josevanrosmalen.nl

Aangepast sporten, gewoon doen

 

Nu al weer twaalf jaar doe ik aan sport bij de RIS. De RIS is de Rotterdamse vereniging voor aangepast sporten. Oorspronkelijk waren deze letters de afkorting van de ‘Rotterdamse invaliden sportclub’, maar het woord invalide is niet meer van deze tijd. Aangepast sporten omschrijft precies waar het om gaat, namelijk dat mensen met een beperking aan sport doen, op een manier die voor hen geschikt is.
Vanwege mijn spierziekte kom ik regelmatig bij een revalidatiearts. Toen ik halverwege de vijftig was kon ik niet goed meer van een gewoon zwembad gebruik maken. Ik wist dat er in het revalidatiecentrum Rijndam aan de Westersingel een aangepast zwembad is, met een verstelbare bodem. De revalidatiearts maakte me toen attent op de RIS, die daar op verschillende avonden zwemgroepen organiseert, voor kinderen en volwassenen.
Inmiddels ben ik al weer zo’n twaalf jaar lid van deze vereniging. Mensen die van een rolstoel gebruik maken kunnen makkelijk in het bad komen. Zij kunnen als het ware boven het bad plaatsnemen en dan langzaam in het water zakken. Ook mensen met andere beperkingen kunnen goed van het bad gebruik maken.
Bij het wekelijkse zwemuurtje hoort een half uur watergymnastiek, waarbij je met begeleiding verschillende oefeningen onder water doet. Als je normaal niet goed kunt lopen, kun je je onder water toch een held voelen. Je kunt ineens weer hinkelen, springen en bewegingen maken die je normaal niet maakt. Niemand voelt bovendien gêne over zijn of haar handicap. Dat geeft een bevrijdend gevoel.
Naast het zwemmen doe ik nu ook al weer een aantal jaren aan aangepaste yoga. Hierbij zit je op een stoel en doe je naar vermogen de oefeningen. Het mooie van yoga is dat je helemaal uit kunt gaan van je eigen lichaam. Als je het op jouw manier doet, dan doe je het goed. Het is leuk en ontspannend om dat samen met anderen te doen. Anders dan gymnastiek speelt yoga zich ook in je hoofd af. Het gaat om lichaam en geest!
De twee avonden dat ik naar Rijndam ga om te zwemmen of aan yoga te doen, wil ik niet graag missen. Alleen in uitzonderlijke gevallen geef ik aan iets anders voorrang. Voor mij en ruim driehonderd andere mensen met een beperking biedt de RIS de mogelijkheid om samen met anderen te sporten en aan beweging te doen. Naast zwemmen en yoga zijn er fitnessgroepen, harttrimgroepen en is er rolstoelrugby.
De RIS is een vrijwilligersorganisatie met beperkte financiële middelen. Voor honderden mensen uit Rotterdam en omgeving is het werk van deze vereniging van onschatbare betekenis. Sport en beweging zijn voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met een handicap geldt dit nog extra. Sport en bewegen helpt je immers om ook in het verdere leven beter te functioneren.
De RIS is in 1965 opgericht en bestaat in 2015 dus 50 jaar. Dat is een mooi feestje waard!