Josevanrosmalen.nl
Home » columns- politiek en maatschappelijk » Dingen die voorbij gaan

Dingen die voorbij gaan

 

 

‘Van oude mensen en de dingen die voorbijgaan’ is een van de bekendste boeken van de  Nederlandse schrijver Louis Couperus. De titel op zich is al het proeven waard. Als je ouder wordt gaan er dingen voorbij, die niet zo maar terugkomen. Dat was al zo toen Couperus in 1906 deze roman schreef en het is nog steeds zo. Van veel dingen die voorbij gaan is dat geen ramp, maar ik voel ook dat ik sommige dingen van vroeger wel mis. Neem nu het postkantoor, waar je in een rij kon staan om postzegels te kopen, geld te halen of kaarten voor evenementen aan te schaffen. Het is bijna allemaal overgegaan in dienstverlening op afstand, met inlogcodes en helpdesks met keuzemenu’s. ‘Er zijn drie wachtenden voor u.’

Vroeger bracht ik vele uren door in platenzaken en boekhandels. Van een plaat beluisterde je in de winkel een paar nummers en dan besliste je of je daar je geld aan uitgaf. In de boekhandel neusde je en las je de flapteksten, voor je je slag sloeg.

In de jaren zeventig had je meer boekhandels dan nu en zeker veel meer platenzaken. Grammofoonplaten zijn inmiddels historie. Ik herinner me dat ik destijds de hoezen van de langspeelplaten koesterde en thuis de platen voorzichtig op de draaitafel legde. Na zo’n twintig minuten kon je de plaat dan weer omdraaien. Daarbij moest je wel opletten dat de naald goed terecht kwam, anders kreeg je een lelijke kras. Nu kun je online allerlei muziek beluisteren; dat is op zich heel praktisch, maar die oude rituelen mis ik wel.

Dat geldt ook voor boekwinkels. De schaalvergroting met ketens als Polare heeft geen succes gebracht, met als gevolg dat verschraling dreigt.

Geef mij maar de oude vertrouwde Donner terug! Steden horen goede boekhandels te hebben, waar liefhebbers van boeken terecht kunnen. Ik lees nog altijd het liefste van papier en niet van een scherm. Er gaat niets boven een boek dat je kunt vasthouden en op je nachtkastje kunt leggen. Elk boek en elke grammofoonplaat of cd die ik in huis heb, vertelt een verhaal, soms een heel uniek verhaal. Zij roepen herinneringen op aan allerlei plaatsen en momenten.  Zij horen daarom wat mij betreft tot de dingen die niet voorbij moeten gaan.

 

© José van Rosmalen, 2014

 

http://www.wij-rotterdam.nl/dingen-die- voorbij-gaan/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.