Josevanrosmalen.nl

Willem ll, de Kunstkoning

 

Koning Willem ll was de oud-betovergrootvader van onze huidige Koning, Willem Alexander. Hij was van 1840 tot 1849 de koning van Nederland en ook van Luxemburg. België had zich na een gewapende strijd toen inmiddels van Nederland afgescheiden; Willem ervoer dat als een groot verlies, want hij zag zichzelf graag als een belangrijk vorst.

Na zijn militaire successen bij de slag om Waterloo, wist hij ook een vrouw uit een machtige en rijke familie te ‘veroveren’, Anna Paulowna, dochter van een Russische tsaar. Napoleon had ook al zijn oog op het toen nog maar veertienjarige meisje laten vallen, maar dat feest ging niet door.  De Russische tsarenfamilie en Anna zelf kozen voor ‘onze’ Willem.

Het jonge echtpaar woonde en leefde tot 1830 op grote voet in Brussel en moest daarna naar het minder prestigieuze Den Haag verhuizen. Zij besteedden veel tijd en geld aan het verzamelen en kopen van kunst.

Willem was daarbij gevoelig voor ‘grote namen; het mocht dan ook wat kosten! Hij kocht werk van beroemde schilders als Rembrandt, Jan Steen, Rubens, Da Vinci en Velázquez. Daarbij maakte hij ook fouten door vervalsingen van kunstwerken te kopen. Zijn verzameling van schilderijen, portretten, juwelen, kleding, meubels en andere kunstvoorwerpen was indertijd wereldberoemd.

Het heeft niet lang mogen duren! In 1849 overleed de koning, nog geen zestig jaar oud. De collectie werd toen geveild. Veel kunstwerken gingen naar het buitenland, onder meer naar de Hermitage in Sint Petersburg. Belangrijke kunstwerken verdwenen toen uit Nederlands bezit. Van Zuid-Europese kunst is sindsdien in Nederland weinig meer te vinden. De verkoop van al die kunstwerken was naar de maatstaven van nu wel wat kortzichtig.

Het Dordrechts Museum heeft thans een tentoonstelling, waarin een aantal werken die Willem en Anna verzamelden, voor één keer bij elkaar zijn gebracht. Het is de grootste tentoonstelling die het museum ooit organiseerde. De tentoonstelling is nog tot 16 juni 2014 te zien. De aanleiding tot het organiseren van de tentoonstelling is het tweehonderdjarig bestaan van het Nederlandse Koninkrijk.

Ik bezocht de tentoonstelling in het prachtig verbouwde museum in het centrum van de oude stad Dordrecht. De tentoonstelling is zowel historisch als qua kunst de moeite van een bezoek  waard. Een portret van Rembrandt dat normaal in New York is te zien, is een van de hoogtepunten.

Het Dordrechts museum is vanuit Rotterdam makkelijk te bereiken met de bus, de waterbus of de trein. Doe eens dagje Dordt!

Voor meer informatie zie: http://wii-kunstkoning.nl/