Josevanrosmalen.nl
Home » Columns- literair en cultureel » Muzikaal Rotterdam

Muzikaal Rotterdam

 

 

Ik was deze maand in de Doelen voor een bijzonder concert. Op het podium zaten ongeveer  150 Rotterdamse kinderen.  Het waren allemaal leerlingen uit groep zes van vijf Rotterdamse basisscholen, dus jongens en meisjes van een jaar of tien.  In de zaal zaten trotse ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s  en ook andere leerlingen van de deelnemende scholen. Ik zat er als belangstellende.

De kinderen werden op het podium ondersteund door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Ze maakten onder leiding van ‘kapitein’-dirigent  Keimpe de Jong een muzikale rondreis vanuit Rotterdam naar verschillende werelddelen. Ze kwamen in Spanje, Amerika, het Caribische gebied en Zuid-Afrika. Natuurlijk eindigden ze weer bij de vertrouwde Euromast.

Ik lette speciaal op één jongetje. Hij zat vlak voor me op het podium en het viel me op dat hij een enorm ritmegevoel had; ook als hij niet zelf speelde, bewoog hij met zijn lichaam helemaal met de muziek mee. Op de rij voor me zaten zijn ouders en een zusje van een jaar of twee. Dat zusje was ook zeer beweeglijk en wie weet is zij ook een toekomstig muzikaal talent. Vooralsnog waren de muzikale prestaties van haar broertje niet aan haar besteed.

Het concert was de bekroning van zes jaar muziekonderwijs op school. Die lessen worden gegeven door docenten van de SKVR, de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam.  Om muziek te kunnen spelen hebben kinderen een instrument nodig. Niet alle ouders van Rotterdamse kinderen kunnen zich de aanschaf van een muziekinstrument veroorloven.

De SKVR is daarom met de actie ‘Support Fons’ gestart. Fons en andere jongens en meisjes krijgen daardoor  de kans om met een instrument te leren spelen.

Rotterdam heeft een rijke muziekcultuur. We hebben met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een orkest van internationaal niveau. We hebben met het North Sea Jazz Festival een festival van wereldklasse. Maar net als Robin van Persie ooit als jeugdspeler bij Excelsior begon, is er ook voor muzikaal talent een kweekvijver nodig. Talent komt niet uit de lucht vallen.

Ieder kind moet daarom de kans krijgen om te ontdekken of hij of zij iets met muziek ‘heeft’. Dat geldt natuurlijk ook als de ouders niet in staat zijn om een instrument aan te schaffen.

Daarom vind ik de actie ‘Ieder kind een instrument’  nuttig en lever ik graag een bijdrage aan  ‘Support Fons’.

Als u meer wilt weten, zie deze pagina.

 

 

http://www.skvr.nl/Overig/Support_Fons/OVER_FONS.aspx

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 4 sterren
1 stem