Josevanrosmalen.nl

Eerlijkheid

 

Laatst zat ik in een restaurant en kon ik het gesprek van het oudere paar een tafeltje verderop woordelijk volgen. Dat lag niet alleen aan mijn natuurlijke nieuwsgierigheid, maar zeker ook aan hun luide toon. Vooral de man was nadrukkelijk aanwezig.

Het betrof hier niet een lang getrouwd stel, maar een verkennende ontmoeting van twee mensen van rond de zeventig. Ze ‘kenden’ elkaar via het internet. Na maanden van chatten en elkaar zien via een webcam zaten ze nu dan eindelijk tegenover elkaar, in een pizzeria in het centrum van Rotterdam. Het zou de eerste en de laatste keer zijn, want de date werd geen succes.

De man schepte op over zijn tweede huis in Frankrijk en over zijn kinderen die het zo ver hadden geschopt. Hij vertelde dat hij een vriendin had die hij regelmatig zag, maar ‘zij hield hem toch op een afstand.’ ‘Van vrijen kwam het niet, terwijl hij toch wel wat wilde knuffelen.’ De vrouw tegenover hem begon voelbaar haar stekels op te zetten. Zij verlangde naar een ‘echte vriend, iemand die er alleen voor haar zou zijn.’ ‘Niet een man met meerdere potjes op het vuur.’

De man voelde er niets voor om zich te binden. Hij benadrukte dat hij zo ‘eerlijk’ was om over die andere vriendin te beginnen en dat hij daarin ook geen keuze wilde maken. ‘Er is toch niks mis mee om samen koffie te drinken.’

 ‘Ja, maar een vrouw wil zo iets niet,’ zei de tafelgenote. Ze had kennelijk de neiging om haar eigen gevoel te verpakken in uitspraken over de vrouw in het algemeen. Die zin herhaalde ze nog enkele malen. De man strooide steeds meer zout in de wonden door het onschuldige van het contact met die vriendin te benadrukken. ‘We gaan echt niet met elkaar naar bed.’

Met een combinatie van gêne en fascinatie volgde ik het gesprek. Het was ook bijna onmogelijk om het niet te volgen, de man sprak op een toonhoogte alsof hij een zaal toesprak.

Ik trok de conclusie dat hij de vrouw tegenover zich ‘in het echt’ toch tegen vond vallen en dat hij haar daarom ging sarren door steeds over die vriendin te beginnen. Het is in ieder geval onwellevend om als je met A aan tafel zit het voortdurend over B te hebben. De vrouw aan tafel zal zich daardoor gekleineerd gevoeld hebben.

Na de koffie ging de man afrekenen; de vrouw betaalde haar deel contant aan hem. Het bonnetje liet hij haar niet zien, hoewel ze daarom vroeg. Even later zag ik ze samen in een kleine auto stappen. Met dat tweede huis in Frankrijk en die dure boot, kon een grotere auto er vast niet af.

© José van Rosmalen, 2014

 

 

http://www.wij-rotterdam.nl/internetdating-voor-on-gevordenen/

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 4 sterren
1 stem