Josevanrosmalen.nl
Home » columns- politiek en maatschappelijk » Nu een miljard volgers

Nu een miljard volgers

 

Beste Franciscus, of mag ik gewoon op zijn Hollands Frans zeggen, Frans de eerste dan, want ik begreep dat je niet van moeilijk doen houdt. Ik moet je bekennen, dat ik net als veel van mijn landgenoten al lang van het katholieke geloof ben afgevallen.  De berichten over handtastelijke paters en treiterende nonnen hebben mij de laatste jaren alleen maar verder van je Kerk afgedreven. Toch durf ik het aan om me tot je te richten. Je wil immers de paus van de armen zijn en je bent de eerste die zich naar Franciscus durft te noemen. Na de Piussen en de Paulussen dus echt wat anders, dat getuigt van lef. Bovendien ben je ook nog eens de eerste paus die niet uit Europa komt, maar uit Argentinië. Je hoort nu samen met Maxima en Messi tot de internationale top drie van je land en jij staat natuurlijk met stip op de eerste plaats. Een miljard ‘volgers’ , wie heeft er nou zoveel op Facebook of Twitter?  Wat dat betreft kan niemand aan je tippen.

Frans, je weet  dat wij Nederlanders goed zijn in zeuren en het anderen de maat nemen. Kijk maar naar Maxima; haar vader werkte ooit samen met het Videla-regime en ja hoor, dat werd hier breed uitgemeten. Toch heeft ze nu onze harten gestolen en binnenkort mag ze zich zelfs onze koningin noemen. Als ze een man was geweest en de kroonprins een prinses, dan was dat natuurlijk anders, want de man heeft uiteraard toch een streepje voor. Ik hoef je dat niet uit te leggen, want dat weet jij als geen ander.

Maxima komt op voor de armen, net als jij. Zelfs van die villa in Mozambique heeft ze afgezien. Een paar buitenverblijven is heus voldoende. Nederigheid siert de mens, niets is zo mooi als een eenvoudige leefstijl. Ik hoop met jou dat de armen in de wereld meer kans krijgen. Ik hoop dat vrouwen in arme landen niet meer kinderen krijgen dan zij aan kunnen. Natuurlijk hoop jij dat vast ook. Frans, daar kun je voor bidden, maar misschien kun je ook eens zeggen dat condooms gebruiken een stuk minder erg is dan jongetjes van twaalf die mannen van zestig aan hun ding moeten trekken. Je bent het daar vast mee eens, want je wil de paus zijn van de armen en niet een arme paus die de andere kant uitkijkt. Ik blijf je daarom volgen, beste Franciscus@vaticaan.

 

 

© José van Rosmalen, 2013