Josevanrosmalen.nl
Home » columns- politiek en maatschappelijk » Het mag nooit wennen!

Het mag nooit wennen!

In de Tweede Kamer zorgde de PVV-fractie eind november 2014 voor een nieuw dieptepunt. Kamerlid Machiel de Graaf zei namens zijn fractie dat alle Nederlandse moskeen moeten worden gesloten.

Hij en zijn politieke baas Wilders dienden op 27 november een motie in met de tekst ‘De Kamer verzoekt de regering alle moskeeën te sluiten.’

De motie was uiteraard kansloos, maar alleen al het indienen ervan is een uiting van discriminerend denken. Iedereen met een bepaald geloof zou dat geloof volgens de indieners niet meer mogen belijden. De ‘redenering’ van Wilders is dat de Islam geen geloof is, maar een gevaarlijke ideologie die staat voor onverdraagzaamheid.

We weten dat sommigen in naam van de Islam onverdraagzaamheid en geweld preken. Ook in de naam van het Christendom is dat gebeurd. De meesten die in God of Allah geloven wijzen die onverdraagzaamheid af. Zover dat niet gebeurt mag je daar mensen op aanspreken. Ahmed Aboutaleb heeft dat bijvoorbeeld gedaan.

De oproep van de partij van Wilders is op zijn beurt onverdraagzaam. Deze verkwanselt het recht op vrijheid van godsdienst en het recht om met geloofsgenoten bijeen te komen. De partij die zich de partij voor de vrijheid noemt, neemt de vrijheid van vele honderdduizenden burgers in Nederland niet serieus. Zij laat zich zelfs openlijk minachtend uit over mensen die de Islam aanhangen. ‘De Nederlandse cultuur en identiteit worden via de baarmoeder en de immigratie om zeep geholpen’, aldus de ‘subtiele’ stellingname van Kamerlid Machiel de Graaf.

Het kan gelukkig anders. Paus Franciscus gaf een hoopvol en duidelijk signaal van de noodzakelijke verdraagzaamheid tussen culturen en geloven door te bidden in de blauwe moskee in Istanbul. Onverdraagzaamheid en het willen uitsluiten van mensen mogen nooit onweersproken blijven. Het mag nooit wennen!

c José van Rosmalen,  2014

zie ook: https://capelleaandenijssel.pvda.nl/2014/12/01/het-mag-nooit-wennen/