Josevanrosmalen.nl

Naar Duitsland om Nederland te zien

 

Je reist om nieuwe indrukken op te doen, maar niets is zo leuk als in een ander land dingen tegen te komen die je al vertrouwd zijn, maar die toch ook net een tikkeltje anders zijn. Dat overkwam ons vorig jaar, toen mijn echtgenote en ik Berlijn bezochten; vandaar uit gingen we een dag met de metro naar Potsdam, waar we op het eindstation uitstapten. Met een hop on hop off bus kwamen we op prachtige plekken, onder meer langs de oude paleizen en paleistuinen zoals Sanssouci, het paleis ‘zonder zorgen’. Wat die mogelijke zorgen dan wel waren zou ik niet weten, maar het is een naam die tot de verbeelding spreekt. We reden die dag ook door een wijkje dat er uitzag als een ouderwetse Nederlandse wijk. Het heet Holländisches Viertel, de Hollandse wijk. We besloten uit te stappen en er eens goed rond te kijken. Het was alsof je in het Nederland van honderden jaren terug binnen stapte, een tijdreis naar het verleden. We liepen er enige uren rond en we vonden dit als Nederlanders een bijzondere buurt. De huizen zijn er met baksteen gebouwd, de halfronde gevels doen Nederlands aan en ook de ramen en de deuren komen je bekend voor. Als je dan ook nog ziet dat je er ‘pannenkoeken en poffertjes’ kunt eten,waan je je even in Volendam of Enkhuizen. Het wijkje is inmiddels al 250 jaar oud, maar de huizen en gebouwen zien er dankzij restauratie nog goed uit. Vanaf een bankje op het plein bij de st Petrus en Pauluskerk genoten wij van het prachtige uitzicht op de rand van de wijk.

 

Je ziet er iets Nederlands dat je in Nederland eigenlijk bijna nergens meer ziet. Dat danken we aan keizer Frederik Willem die destijds Nederlandse ambachtslieden naar Potsdam liet komen om de huizen te bouwen. De architect had de toepasselijke naam Jan Bouman. Het Jan Bouman Haus, een van de 134 huizen in de Hollandse wijk, is nu mede te zijner ere als museum ingericht. Hij was in de achttiende eeuw een belangrijk bouwmeester voor Berlijn en Potsdam.

Voor ons was het min of meer toevallig dat we hier terecht kwamen, lang niet iedereen weet van het bestaan van de Hollandse wijk, waar je pannenkoeken kunt eten en waar zelfs jaarlijks sinterklaas wordt gevierd. Juist die spontane ontdekking van dit verrassende stukje ‘Nederland’ vlakbij Berlijn, maakte ons enthousiast. Natuurlijk hebben Potsdam en Berlijn veel en veel meer te bieden, daar hebben we ook van geproefd, maar dit wilde ik er graag even uitlichten. Mijn tip is dan ook, als je naar Berlijn gaat, vergeet Potsdam niet en vergeet dan zeker niet dat kleine stukje ‘Nederland’.